Tuesday, 29 May 2012

Problem?? just keep it???

Assalamualaikum w.bt.Semua....

Apa yang kita akan buat bila kita ada problem? Sometimes bila kita ada masalah, kita akan pendam. Or kita cuba untuk pendam, bukan? Sebab kita akan rasa kita ni akan  burden someone others untuk dengar masalah kita. Maybe korang tak, tapi orang lain laa plus diri aku sendiri. Mungkin korang ni jenis The Persuader maybe (banyak cakap) and suka market diri. Yes, benda ni bukan tak bagus. Bagus apa. Bila nak interview kerja, confirm korang dapat punye laa. Sebab munasabab nya ialah korang pandai market diri dan bijak bersuara.

Berbalik semula kepada topic tadi. Bila korang ada masalah, beritahu laa kepada yang sudi mendengar dan pandai memberi respon yang baik. Please! Jangan cari partner yang kita sendiri rasa uncomfortable untuk beritahu masalah kita. Mahu tak mahu dia pula yang makin tambah masalah kita. And then, apa yang jadi? Masalah korang akan jadi lebih parah then you will going to under depression and isolate yourself. Haaa. Kan dah tak ada life gittu.


Next ask yourself: What is the worst possible thing that could happen if this problem is not solved? Then proceed to accept the worst. Be prepared to cut your losses. It will calm your mind in such a way that you wont believe! - ezinearticles
Kalau korang pendam masalah korang, tapi korang sendiri kuat untuk hadapi ujian yang Allah berikan, then it's okay. Go on. But, when you are not strong enough to accept this problem on your own, then berkongsi laa masalah.Actually, pendam masalah memang bukan satu benda yang baik. Kalau kita segan dan tidak bersedia untuk memberitahu masalah kepada orang lain yang kita selesa untuk bercakap sekalipun, kita kan ada Allah. Don't tell Allah bout your problem, but tell problem that you have a biggest Allah. Persist until you succeed! :)

Saturday, 19 May 2012

Why ENGLISH is IMPORTANT





Assalamualaikum wbt.

Until now, I'm learn English.Why do this subject is truely important? Dulu masa sekolah rendah until laaa masuk sekolah menengah,terasa menyampah nak mati dengan subject ni. I'm malay, so why didn't goverment just suggest us to keep learning Malay like Japanese, Chinese and other country do? Diorang tidak begitu mementingkan sangat English dalam kehidupan diorang. Kan?

Bila saya tanya 'Kenapa English ni penting sangat?', and then mereka cuma boleh cakap 'Because you must be globalise.' That all? Haha. I don't think so. But anyway when i think deeply, i need to learn english more. Because when I'm out graduate or in other words, when i want a job i need to use this English. Because it's globalise! Yes! English languange are controlling our world. And it is became our languange. -.-' 



Muslim's malay must know English too because when we want to preach non-muslim, we are not allowed to use Malay. Haha. Please don't speak Malay to them. They cannot understand and your preach became suspended. Maka, disitu laa kepentingan English untuk kita. That what I'm pointed out before, it is because to preach others, Islam. Enough to you understand why this languange really important then. Hehe. 

P/S : And satu lagi sifat orang kita, memperlekehkan kawan kita yang bercakap bahasa omputeh ni sampai laa satu hari diaorang tak berani untuk berkata-kata dalam bahasa ni. Don't laugh for ur friend because they want to learn what it is called Important Mission. hehehehe~~ *Entah bila la boleh bercakap english dengan baik dan cekap*